qdela

Alla inlägg under april 2010

Av Cicci Andersson - 12 april 2010 09:31

Vad kännetecknar ett medberoende? Hur kan man klara av att leva ihop med eller vara gift med en missbrukare, narkoman eller alkoholist?
Svar:

Om din relation med en av dina närmaste på något sätt blir lidande, som en följd av den personens sätt att dricka, kan du vara säker på att ni båda har problem som hänger samman med alkoholen. Du kanske inte lever med en grav alkoholist, men de svårigheter som uppstår som en följd av hans eller hennes drickande har dragit in också dig i en destruktiv process, som du bör få upp ögonen för och på något sätt förändra. Här följer de sex vanligaste beteendemässiga kännetecknen hos människor som lever med alkoholmissbrukare, presenterade i den ordning de brukar dyka upp under relationens förlopp;

  • De förnekar sanningen: Familj och vänner ägnar mycket tid och energi åt att dölja alkoholistens problem. Att framföra ursäkter till arbetsgivare, arbetskamrater, vänner, andra familjemedlemmar och släktingar för dåligt uppförande har en stor del i detta förnekandemönster.
  • De "agerar ut" problemet: De flesta av de närstående till personer med allvarliga alkoholproblem använder till slut någon form av utagerande. Att utagera är en psykologisk term för det impulsiva, omogna och ibland gravt ansvarslösa beteende som en person tar till för att klara av inre känslomässig stress. Att dricka tillsammans med alkoholmissbrukaren är i själva verket en form av utagerande. I senare stadier börjar den fientligheten som konflikten förorsakat ta sig uttryck i mer negativa aktiviteter, som högljudda gräl och fysiska angrepp.
  • De predikar bättring: De flesta människor som lever med en alkoholmissbrukare försöker till slut ändra på personen i fråga eller få denne att bättra sig. De kan ofta utkämpa denna strid i månader, år eller till och med hela livet i tron att "allt kommer att bli bra om jag bara kan få honom eller henne att sluta dricka". Tyvärr resulterar detta ofta i att alla blir förlorare. Ju mer man anstränger sig att förändra en människa med alkoholproblem, desta större motstånd gör han eller hon. Alkoholisten blir ursinnig över alla predikningar och allt tjat, och bestämmer sig vanligtvis för att dricka ännu mer.
  • De blir isolerade: Redan några månader efter att ett allvarligt alkoholmissbruk uppkommit, påbörjas ett succesivt avskärmande från vänner, familj och samhälle, även om det kan ta år innan man förstår vad man håller på med. Allteftersom alkoholistens problem ökar, minskar instinktivt den anhöriges kontakt med grannar och släktingar för att undvika skam och pinsamheter.
  • De ger upp: Efter att ha levt ihop med en kronisk alkoholist ett antal år kommer de flesta människor in i en depression. Livet har blivit en ständig börda med få, om ens några, ögonblick av äkta glädje och trivsel. Apati, olust, fysiska krämpor och kronisk trötthet blir de kroppsliga uttrycken i denna process.

Alkoholistfamiljen lever i ett smärtsamt kaos. Det är smärtsamt att se den man älskar förändras. Det är smärtsamt att bli lurad, att leva i otrygghet, att få skämmas, att bli besviken. Alkoholisthustrun/maken glider in i en kämpig situation med ömsesidiga anklagelser, besatthet kring sina försök att styra alkoholisten, och kan glömma både sig själv och barnen i de här försöken. Vägen till befrielse börjar med insikten att man är maktlös inför alkoholistens drickande, att man bara kan ta ansvar för sitt eget liv och att man ska vägra lida med alkoholisten, när denne dricker.

"Varför?" är en meningslös fråga. Ingen make eller maka har någonsin gjort sin man eller hustru till alkoholist - det klarar de så bra själva. Man kan dock bidra till att alkoholisten ger sig ännu längre ut i träsket. Nedan följer några råd från Al-Anon (organisation för anhöriga till alkoholister, som samarbetar med AA);

  1. Försök inte styra din alkoholist, det kan du inte. Du mår mycket bättre när du slutat försöka.
  2. Övertag inte hans eller hennes ansvar - alkoholisten kan möjligen börja växa upp om han eller hon får ta det själv.
  3. Vägra vara offer - den rollen är lika destruktiv som alkoholistrollen.
  4. Tänk mera på dig själv - ta mer ansvar för dig själv och de andra människorna omkring dig.
  5. Vägra vara "möjliggörare" av fortsatt missbruk genom att trösta alkoholisten, ringa till jobbet och ljuga osv. Säg istället "Du får helt ta ansvar för det där själv!"
  6. Skydda inte din alkoholist från följderna av hans/hennes drickande."Smärta är den största gåvan" - många alkoholister är inte villiga att göra något ordentligt åt sitt alkoholproblem förrän de"nått botten". Om man skyddar en alkoholist från smärtan fördröjer man tillfrisknandet.

Den enda person någon av oss någonsin verkligen kan hoppas förändra är oss själva. Om det blir en förändring, kommer relationerna till andra människor med all säkerhet också att förändras. Att förändras innebär att man får uppleva något nytt, annorlunda och okänt. Detta gör att vi alla är rädda för förändringar i varierande grad. Om man accepterar förutsättningen att den enda person i det problematiska förhållandet man kan förändra är sig själv och att man är villig att verkligen gå in för att förändras, står det i ens makt att radikalt ändra riktning på livet. Följande sex steg är grundläggande när man ska befria sig från de självförgörande aspekterna av att leva med en människa med alkoholproblem;

  1. Sluta ta ansvar för vad din alkoholmissbrukare gör. Så länge du gör det lätt för alkoholisten att dricka på ett ansvarslöst sätt, genom att städa undan spåren och utföra dennes sysslor, kommer du inte kunna börja växa och förändras som du vill.
  2. Sluta låta dig misshandlas, fysiskt och psykiskt, av din alkoholmissbrukare. Att låta dig misshandlas innebär att du kraftigt förstärker din känsla av upprördhet, men medför även bristande personlig styrka, värdighet och självrespekt. Det är därför på tiden att du slutar agera slagpåse. Varje gång som alkoholisten försöker misshandla dig måste du agera på något sätt för att förhindra misshandeln, även om det betyder att gå till polisen eller att hålla sig undan från situationen.
  3. Börja ett liv utanför er relation. Du behöver bryta dig ur den isolering som alkoholmissbrukaren försatt dig i. För att må bättre, för att göra intressanta saker, för att ha roligare - för att förändras trots att du väljer att fortsätta leva med missbrukaren - måste du börja strukturera ditt liv på ett annat sätt. Gör saker ihop med andra eller på egen hand.
  4. Finn och vårda nya relationer. I nära anslutnig till steg tre kommer kravet att du börjar utveckla nya relationer. Detta steg kan vara extra svårt eftersom det kräver att du tar egna initiativ. Du måste träffa och bekanta dig med nya människor. Du kommer troligen också att bli tvungen att omvärdera dina förbindelser med gamla vänner, släktingar och bekanta. Grupper som Al-Anon kan vara utmärkta startpunkter i ditt sökande efter nya vänner som är beredda att dela med sig av sin styrka, sina insikter och sin medkänsla.
  5. Förbättra din fysiska form. Konstruktiv förändring måste inbegripa att du värnar om din fysiska hälsa och välbefinnande. Detta innefattar bland annat kost, motion och hygien.
  6. Förändra dig själv varje dag. Det är viktigt att du arbetar med de fem föregående punkterna varje dag för att nå reslutat. Det kommer att ta tid och energi men du kommer att vinna på det i längden.

Av Cicci Andersson - 11 april 2010 23:47

 jag har gått med i matklubben på internet. Mycket gott fanns det recept på där o egna kan man lägga ut med. Det har tagit upp halva min dag så bloggandet har hamnat lite efter.   Tycker att ni som gillar mat o allt du kan tänka dig när det gäller godsaker ska kolla in det! www.matklubben.se

Annars så har man inte gjort så mycke idag, bara tagit det lugnt här hemma. Små grejat lite o så där. Snart blir det sängen o fy vad härligt det ska bli o krypa ner i rena sängkläder.

Av Cicci Andersson - 11 april 2010 13:14

kom igen... kika in ....

Av Cicci Andersson - 10 april 2010 22:35

Rull , rull...

 

Blev inget städa av... va tvungen att göra rent akvariet.   bara det tog en evighet . Hade köpt nya fiskar men utav dem e det bara en kvar, resten låg i växterna döda... fy fan va vidrigt. Hade fått jävla brunalger i skiten. Lite chockad blev jag med. Någon hade lagt ägg på glaset , kapfisken vaktade MEN det kan inte stämma alls i va jag vet gällade deras beteende.   Fattar inget men det e väll inte meningen! Ja nu e det iallafall rent o fint igen. Sitter här o tagit ett glas vin, strax blir det lite nattematen , paj. Gött!!!


En paj senare... nu har vi bestämt... den 27.de blir det åka till danmark!!! Fan jag hoppas det ska bli kul o åka dit. vet inte riktigt va vi ska göra men vi ska till graven o runt lite.   Vi åker över på natten o lillan ska med. Får se hur de går med det. Hoppas hon kan sova ändå utan sängen. Lite orolig e man allt för det. Ne nu ska man in o blaska av sig o sen blir det ett glas vin till o lite mys förhoppingsvis... äntligen!!! hahaha..   

Av Cicci Andersson - 10 april 2010 16:48

Nu sitter man här hemma , ska srax fortsätta städningen. Varit över till morsan o farsan på middag , så jävla gott..... Syrran hade kockat   Har städat hela köket, skåp väggar ja allt du kan tänka dig. Gjorde slut på nästan 2 flaskor rengörningsmedel   Det kan man kalla ett rent kök! Då undrar jag bara hur många flaskor jag ska göra mig av med på resten av lägenheten.

haha...

Av Cicci Andersson - 10 april 2010 10:25

                    Lillan gungade för första gången o sprang runt själv ute. Va härligt o se, passade på när vädret tillät ..... Varenda minut o se henne leka ut va värt. Hon har blivit så stor!!!!! Mammas lilla tjej...

Av Cicci Andersson - 10 april 2010 09:56

          våran lilla prinsessa fick nya  skor igår .... hennes första riktiga skor ( förutom gå skorna) o hon e så stolt. Hon älskar dem... ska ha dom hela tiden o visa dom för alla som kommer  Härligt o se. Våran lilla tjej e inte liten längre.

Av Cicci Andersson - 10 april 2010 01:19

Enligt svensk lag definieras våldtäkt med att någon använder våld eller hot om våld för att utföra en sexuell handling mot en annan människa.


Det här kan innebära att någon pressat isär dina ben eller håller fast dig. Det kan också innebära att du känner dig hotad och därför ger med dig utan att personen behöver använda våld. Du känner dig kanske hotad även om hotet inte är uttalat. Våldtäkten behöver inte alltid ske på ett sätt som du förknippar med våldtäkt.

En våldtäkt är alltid ett brott och skulden ligger endast hos gärningsmannen, oavsett omständigheterna.

Förövaren

De flesta våldtäkter begås inte av okända gärningsmän utomhus på en mörk parkväg. De flesta anmälda våldtäkter sker i ditt eller i förövarens hem. Förövaren är oftast någon du känner igen eller känner, som till exempel en bekant, din partner eller en kompis. Det kanske är någon du har svårt att se som förövare vilket gör det svårare att definiera det du varit med om som en våldtäkt. Du "känner" ju honom, du ser honom som "en schysst kille", och en slutsats du eventuellt drar är att "schyssta killar" inte våldtar. Det kan leda till att du lägger skulden för det som hänt på dig själv.

Reaktioner efter en våldtäkt

Att bli våldtagen innebär nästan alltid ett stort trauma. En vanlig reaktion är att man söker en förklaring. Du kanske till och med känner skuldkänslor och tycker att det var ditt fel eller att du kunde handlat annorlunda.

Vanliga känslor är:

  • Skuld- och skamkänslor
  • Depression
  • Koncentrationssvårigheter
  • Humörsvängningar
  • Stress
  • Ångest
  • Mardrömmar
  • Sömnproblem
  • "Flashbacks" (påträngande minnen av det inträffade)

Ibland kan du uppleva känslor och reaktioner som du inte känner igen hos sig själv. Man kan till och med tro att man håller på att bli tokig. Tillåt dig själv att ta plats och ställa krav. Du får må dåligt. Du har varit med om något mycket påfrestande och det är inte konstigt att visa att du mår dåligt av denna erfarenhet. Genom att acceptera dina känslor har du goda förutsättningar att bearbeta dem och gå vidare.

Sök hjälp

Kontakta så snart som möjligt polis och sjukhus. Oavsett vem du först uppsöker kommer de att hjälpa dig vidare i processen. Ta med dig någon du känner förtroende för om det är möjligt. Mot bakgrund av vad du har varit med om kan det vara jobbigt att sköta alla kontakter med polis och sjukhus på egen hand. Det är också till hjälp för dig om någon mer än du själv vet vad som har hänt så du kan få stöd att minnas.

Adress och telefonnummer till mottagningar hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan, eller via länkarna till höger. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. Klicka på Mina vårdkontakter till höger.

På sjukhuset

Det finns en akutmottagning för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset. Antingen kan du söka dig dit direkt eller så kan den mottagning du vänt dig till hänvisa dig dit. Vill du hellre stanna på den mottagning du kom in på går det också bra. Personalen på mottagningen har stor erfarenhet av att träffa personer som varit med om ett trauma. De kommer att ge dig ett varmt och vänligt bemötande och inte ifrågasätta dig eller tvinga dig till någonting. Du får den vård du behöver och undersöks också för att se om våldtäkten har lett till könssjukdom eller graviditet. Om du vill får du träffa en kurator. Du kan få en kvinnlig läkare.

Södersjukhusets akutmottagning har också ett handlingsprogram för att bättre hjälpa våldtagna män. Programmet innehåller riktlinjer för hur personalen medicinskt och psykologiskt ska stödja männen och hur uppföljningen ska gå till. Du får träffa en läkare direkt som gör en rättsmedicinsk undersökning med bland annat provtagning för HIV och gulsot. Därefter erbjuds du samtal med en kurator.

Det är en stor fördel att kontakta sjukvården så snart som möjligt efter övergreppet, helst inom 72 timmar. Spår av förövaren kan lättare säkras ju kortare tid som passerat. På sjukhuset fotograferas dina skador och de letar efter sädesvätska, blod, saliv och hårstrån.

Frivilligt

Du behöver inte undersökas om du inte vill men gör du det ökar chansen att identifiera förövaren om denne är okänd. Personalen på sjukhuset är heller inte skyldiga att anmäla en våldtäkt utförd på en vuxen person till polisen. Det är du själv som tar beslutet att anmäla. Men genom att anmäla markerar du för dig själv och din omgivning att du utsatts för ett brott.

Hos polisen

När du bestämt dig för att göra en polisanmälan får du berätta vad som har hänt. Du har rätt att få tala med en kvinnlig polis. I samtalet med polisen har du också rätt till en egen jurist, ett så kallat målsägandebiträde. Ditt målsägandebiträde kommer att följa dig genom utredningen och försvara dina intressen. Om du inte blir erbjuden ett målsägandebiträde så kan du ansöka om ett hos polisen. Om du inte redan varit på sjukhuset kommer du att erbjudas läkarvård.

Nu startar förundersökningen, den så kallade polisutredningen. Det gör inget om du inte kommer ihåg allt. Det är en vanlig reaktion att inte komma ihåg exakt vad som hänt vid en traumatisk upplevelse, och du har möjlighet att komplettera din redogörelse vid ett senare tillfälle.

Polisens förundersökning dokumenteras. Åklagaren bedömer materialet och beslutar om åtal ska väckas. Ibland läggs förundersökningen ned. Orsaken kan vara att ett brott inte går att styrka eller att gärningsmannen inte är identifierad. Det behöver inte betyda att du inte är trodd. Skulle ytterligare information komma fram kan förundersökningen återupptas.

Det är aldrig för sent

Även om du försöker att förtränga det som hänt kommer din kropp ihåg det. Kom ihåg att det aldrig är för sent att be om hjälp att börja bearbeta det som hänt. Det spelar ingen roll att det gått flera år sedan våldtäkten.

Det är inte för sent att anmäla en våldtäkt som inträffat för flera år sedan. Preskriptionstiden för en våldtäkt är tio år.

Bearbeta händelsen

Det kan vara bra för dig att få prata med en professionellt utbildad person som lyssnar på dig och kan möta dina känslor. Det påskyndar din egen läkningsprocess. Om det inte känns rätt med den första terapeuten så kan du välja en annan.

Ibland kan det också kännas skönt att få träffa andra som har varit med om samma sak. Du kan få kontakt med andra kvinnor som har haft liknande upplevelser via kvinnohus och kvinnojourer.

Sexlivet efter en våldtäkt

Efter en våldtäkt är det särskilt viktigt att du endast har sex på dina villkor. Låt det ta sin tid. Det är du som bestämmer, lyssna på din egen kropp och dina känslor


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

glitter

FRÅGA PÅ, FRÅGA MIG

Omröstning

va e det viktigaste för dig?
 familjen
 vänner
 du själv
 Killen
 Tjejen
 fånga dagen

Senaste inläggen

lämna gärna ett avtryck här

Marknadsför din blogg

Länkar

clock

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Arkiv

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik

bloggvärde

..


Ovido - Quiz & Flashcards